Καινοτομία για άρμεγμα
Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα δίνει υποαλλεργικό γάλα
- Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επαναστατική τεχνική «παρέμβασης RNAi» οι επινοητές της οποίας βραβεύθηκαν με Νομπέλ
- Ουέλινγκτον, Νέα ΖηλανδίαΟμάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι η Ντέιζι, μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, παράγει γάλα στο οποίο τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά είναι πολύ χαμηλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος από γενετικά τροποποιημένες αγελάδες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Waikato τροποποίησαν γενετικά μια αγελάδα που ήταν προϊόν κλωνοποίησης. Η Ντέιζι τροποποιήθηκε γενετικά έτσι ώστε να απενεργοποιηθεί η παραγωγή της πρωτεΐνης βητα-λακτοσφαιρίνης η οποία απουσιάζει από το ανθρώπινο γάλα και προκαλεί αλλεργίες σε πολλά μωρά και μικρά παιδιά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επαναστατική τεχνική «παρέμβασης RNAi» οι επινοητές της οποίας βραβεύθηκαν με Νομπέλ. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μία φυσική μέθοδο για να αποσιωπήσει την έκφραση γονιδίων, χωρίς να χρειάζεται να προκαλέσει μεταλλάξεις.Το μοναδικό «ελάττωμα» της Ντέιζι είναι ότι γεννήθηκε χωρίς ουρά, μια γενετική ανωμαλία που είναι εξαιρετικά σπάνια στις αγελάδες και πιστεύεται ότι προέκυψε από τη διαδικασία της κλωνοποίησης.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το γάλα της Ντέιζι περιέχει λιγότερο από 2% των φυσιολογικών επιπέδων της βήτα-λακτοσφαιρίνης ενώ είναι πολύ πλούσιο σε άλλες πρωτεΐνες του γάλακτος όπως οι καζεΐνες, ιδιαίτερα χρήσιμες στηνπαρασκευή τυριών. Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι το γάλα της Ντέιζι θα είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο από το «κανονικό» γάλα. Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ένα ποσοστό 2-3% των μωρών είναι αλλεργικό σε πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος γι' αυτό και αναζητούνται τρόποι δημιουργίας γάλακτος ασφαλέστερου γι' αυτά τα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου