- Η λάρνακα που βρέθηκε στον τύμβο περιείχε το λείψανο του βασιλιά και ένα περίφημο χρυσό διάδημα
Θεσσαλονίκη
Ένα μικρό τμήμα του λειψάνου του Φιλίππου Β', το οποίο βρέθηκε το 1977 σε έναν μοναδικό ασύλητο τάφο στη Βεργίνα, πρόκειται να μεταφερθεί στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσδιοριστεί η σύσταση ενός μυστηριώδους υλικού που έχει επικαθίσει στα οστά.
Το υλικό αυτό έχει βρεθεί και σε άλλες ταφές της Μακεδονίας, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που θα εξεταστεί λεπτομερώς στο μικροσκόπιο και θα υποβληθεί σε χημική και ορυκτολογική ανάλυση.
Τα αποτελέσματα ίσως αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τα τελετουργικά υλικά του 4ου αιώνα π.Χ. Ίσως προσφέρουν επίσης πληροφορίες για τη διαδικασία διάβρωσης της λάρνακας -του θαυμάσιου χρυσού κιβωτίου μέσα στο οποίο βρέθηκε το λείψανο του Μακεδόνα βασιλιά, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου.
Το αίτημα μεταφοράς των δειγμάτων, το οποίο υπέβαλε η διευθύντρια της ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα Χ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, έγινε δεκτό την Τρίτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο τάφος του Φιλίππου Β', γνωστός και ως τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας-Βεργίνας, ανακαλύφθηκε το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο.
Έκτοτε, ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν αμφισβητήσει την ταυτότητα της ανακάλυψης και εκτιμούν ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ' της Μακεδονίας, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου