- Από την πορεία την Τρίτη στο προεδρικό μέγαρο
Κάιρο
Επιμένουν την Τετάρτη μπροστά από το αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο και στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές αντιδρώντας στο σχέδιο του Συντάγματος που κατάρτισε η -ακρωτηριασμένη- Συντακτική Εθνοσυνέλευση και το περιβόητο διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ισλαμιστές καλούν σε νέες διαδηλώσεις το απόγευμα υπέρ και κατά του Αιγύπτιου προέδρου.
Ο Μόρσι επέστρεψε την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο, στην περίμετρο του οποίου έχουν μείνει κατασκηνωμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters, μετά την επεισοδιακή πορεία της Τρίτης. Μέρος των διαδηλωτών έχει επιστρέψει στην πλατεία Ταχρίρ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν το απόγευμα της Τετάρτης υπέρ του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, την επομένη μιας μεγάλης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στον ίδιο χώρο, ανακοίνωσε η ισλαμιστική οργάνωση.
Απαντώντας στην έκκληση των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Λαϊκό Ρεύμα, μια οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν κι αυτοί στο προεδρικό μέγαρο.
Το Λαϊκό Ρεύμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι, αναφέρει πως τα μέλη του θα υποστηρίξουν τους διαδηλωτές που παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας από τον πρόεδρο Μόρσι να ακυρώσει ένα διάταγμα με το οποίο πήρε σαρωτικές εξουσίες και να σταματήσει τα σχέδια για να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου δημοψήφισμα για το σύνταγμα της χώρας.
«Συμφωνήθηκε, σε συντονισμό με τις επαναστατικές δυνάμεις, να διαδηλώσουμε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν μας επιτεθούν, όλα θα είναι καλά. Αν δεν συμβεί αυτό, θα θεωρήσουμε υπεύθυνο τον κ. Μόρσι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Ουάκεντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.
Η πορεία της Τρίτης, που κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, δείχνει ότι το κύμα οργής και αμφισβήτησης στον πρόεδρο που ξεκίνησε με το επίμαχο διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου έχει κάθε άλλο παρά ξεφουσκώσει. Στην καρδιά της διαμάχης είναι το νέο Σύνταγμα της χώρας, το σχέδιο του οποίου κατάρτισε η Συντακτική Βουλή (που προστατεύεται δικαστικά με το διάταγμα) απούσας της αντιπολίτευσης.
Τα συνθήματα και τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ και το προεδρικό μέγαρο θυμίζουν επικίνδυνα εκείνα των ημερών πριν την πτώση του Μουμπάρακ. Η αντίδραση σύσσωμου του δικαστικού Σώματος -από τους εισαγγελείς μέχρι τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου- μαζί με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση (μιλώντας για «φαραώ» και «δικτατορική διακυβέρνηση») συμπληρώνουν το εκρηκτικό σκηνικό.
Το βράδυ της Τρίτης, οι περίπου 100.000 διαδηλωτές γύρω από το προεδρικό μέγαρο είχαν χαρακτηρίσει τη συγκέντρωση «τελευταία ευκαιρία» προς τον πρόεδρο.
Η ένταση που επικράτησε ανάγκασε τον πρόεδρο να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα, όπως ανέφεραν μαρτυρίες. Τις διέψευσαν πάντως πηγές από το προεδρικό μέγαρο που υποβάθμισαν τα περιστατικά και μίλησαν για αποχώρηση για λόγους ασφάλειας.
Επτά φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, μεταξύ τους το «Σύνταγμα» του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μετείχαν στην «πλήρως ειρηνική» πορεία, όπως τόνιζαν εξαρχής. Μαζί τους ενώθηκαν οργανώσεις όπως οι «Νέοι της 6ης Απριλίου» που είχαν προτρέψει στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καθιστούσαν υπεύθυνους για οποιαδήποτε βιαιότητα συνέβαινε τον Ελ Μπαρανέι και τον επίσης αντιπολιτευόμενο Χαμντίν Σαμπάχι.
Ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος αποχώρησε από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση λίγο πριν αυτή εγκρίνει το Σύνταγμα, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συνταγματικό προσχέδιο δεν περιέχει τις ελευθερίες που πρέπει να διασφαλίζονται τον 21ο αιώνα.
«Η Αίγυπτος θα δεχτεί μια οργάνωση να επιβάλει το Σύνταγμά της;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Ναφάα, υπονοώντας προφανώς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που κυριαρχούσαν στην επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου