ΔΙΑΦΟΡΑ
Παράπλευρες απώλειες
Τα τεστ εγκυμοσύνης εγκυμονούσαν την καταστροφή για τα βατράχια
- Oι βάτραχοι Xenopus laevis χρησιμοποιούνταν στα τεστ εγκυμοσύνης μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Σαν Φρανσίσκο
Τα τεστ εγκυμοσύνης που εφαρμόζονταν τη δεκαετία του 1960 βασίζονταν σε βατράχους που εκτίθεντο στα ούρα των εξεταζόμενων γυναικών. Όμως τα χιλιάδες αμφίβια που εισήχθησαν για το λόγο αυτό στις ΗΠΑ έκρυβαν ένα θανάσιμο μυστικό: ήταν φορείς ενός μύκητα που έχει ήδη εξοντώσει εκατοντάδες άλλα είδη αμφιβίων.
«Η μητέρα μου μού είπε ότι είχε κάνει το τεστ του βατράχου» λέει ο Βανς Βρέντενμπουργκ, οικολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής της νέας μελέτης.
Οι αφρικανικοί βάτραχοι του είδους Xenopus laevis χρησιμοποιήθηκαν στα τεστ εγκυμοσύνης επειδή ήταν γνωστό ότι περνούν σε ωορρηξία όταν εκτίθενται στις ορμόνες που υπάρχουν στα ούρα των εγκύων γυναικών.
Ο Δρ Βρέντενμπουργκ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 23 βατράχους X.laevis που είχαν συλλεχθεί στην Καλιφόρνια ως μουσειακά δείγματα. Τρεις από τους βατράχους αυτούς βρέθηκαν μολυσμένοι με τον μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, o οποίος φαίνεται ότι είναι αβλαβής για τον X.laevis, σκοτώνει όμως εκατοντάδες άλλα είδη βατράχων.
Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι τα εισαγόμενα βατράχια βοήθησαν τον φονικό μύκητα να εξαπλωθεί στη Βόρειο Αμερική, πιθανώς και σε άλλες περιοχές.
Τα τεστ εγκυμοσύνης που βασίζονταν σε βατράχους εγκαταλείφθηκαν τη δεκαετία του 1970, ωστόσο ο X.laevis παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλές πειραματόζωο.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, από το 1998 έως το 2004 εξήχθησαν από την Αφρική περισσότεροι από 71.500 βάτραχοι X.laevis για χρήση σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με έδρα στο Παρίσι, απαιτούν ελέγχους για την ύπαρξη του μύκητα σε όλους τους βατράχους X.laevis που εξάγονται σε άλλες χώρες.
Φαίνεται όμως ότι οι κανόνες δεν τηρούνται, και οι εξαγωγές μη ελεγμένων αμφιβίων απειλούν τώρα να διευκολύνουν την εξάπλωση νέων, ακόμα πιο επικίνδυνων στελεχών του μύκητα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου