- Η σύσταση θυμίζει ενεργειακό ποτό: φρουκτόζη, νερό, βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, πρωτεΐνες και ψευδάργυρος
Ουάσινγκτον
Στη φύση τίποτα δεν πάει χαμένο. Εξάλλου, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Η κατανάλωση του περίσσιου σπέρματος ως τροφή είναι διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο, επιβεβαιώνει νέα μελέτη, η οποία δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον άνθρωπο.
Η κατανάλωση σπέρματος έχει τεκμηριωθεί σε καλαμάρια, στις κρεατόμυγες και άλλες μύγες, σε ένα είδος βδέλλας και σε μερικά ακόμα ασπόνδυλα, αναφέρει στο Discovery News o Μπένζαμιν Ουέγκενερ του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, επικεφαλής της μελέτης.
Οι άνθρωποι, επισημαίνει, μπορεί ενίοτε να καταπίνουν σπέρμα, αυτό όμως δεν αποτελεί «στάνταρτ πρακτική στη διάρκεια της αναπαραγωγής». Το ανθρώπινο σπέρμα προσφέρει πάντως αρκετά θρεπτικά συστατικά. φρουκτόζη, νερό, βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, πρωτεΐνες, ένζυμα και ψευδάργυρο, σύμφωνα με το Columbia Health.
Η μελέτη του Ουέγκενερ, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Biology Letters, εστιάζεται στα καλαμάρια και την κατανάλωση του σπέρματος που μεταφέρουν τα αρσενικά στα θηλυκά μέσα σε έναν σάκο. Το θηλυκό σταδιακά χωνεύει το θρεπτικό φορτίο και, αν δεν προλάβει να γεννήσει στο μεταξύ τα αβγά του, το αρσενικό κινδυνεύει να μην αποκτήσει απογόνους.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, η τακτική που ακολουθούν τα θηλυκά δημιουργεί εξελικτικές πιέσεις για τα αρσενικά, τα οποία πρέπει να πετύχουν μια λεπτή ισορροπία: πρέπει να παράγουν αρκετό σπέρμα ώστε να καταφέρουν να γονιμοποιήσουν το ταίρι τους, όχι όμως τόσο πολύ ώστε τα θηλυκά να αρχίζουν να εξαρτώνται από αυτό ως σταθερή πηγή τροφής.
Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το σπέρμα πολλών ειδών περιέχει ουσίες που διεγείρουν το αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών, επισημαίνει ο Ουέγκενερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου