Σελίδες

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Συμφωνούν για αλλαγές οι «17 + 9»

Ανοικτά όλα τα κράτη της ΕΕ -πλην Βρετανίας- στη συμφωνία για αλλαγή συνθηκών, λέει ο Ρομπάι


Ο κ. Ρομπάι εκτίμησε ότι η διακρατική συμφωνία για το «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο» μπορεί να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου ή ακόμα και νωρίτερα
Ο κ. Ρομπάι εκτίμησε ότι η διακρατική συμφωνία για το «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο» μπορεί να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου ή ακόμα και νωρίτερα   


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε την Παρασκευή, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής, ότι οι 26 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ είναι ανοικτές να συμμετάσχουν στη διακυβερνητική συμφωνία για την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ στην κατεύθυνση της προώθησης της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρώπη.

«Εκτός από μία (σ.σ. τη Βρετανία) όλες οι χώρες εξετάζουν τη συμμετοχή», είπε.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, και της Σουηδίας υποδεικνύουν την πιθανότητα να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλια τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο».

Ο κ. Ρομπάι είπε ότι οι «17» και «ήδη αρκετά άλλα κράτη» δεσμεύθηκαν για ένα νέο «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο» (fiscal compact) και προσέθεσε ότι ένας νέος δημοσιονομικός κανόνας θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία.

«Πρόκειται για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, περισσότερες αυτόματες κυρώσεις, σφιχτή επιτήρηση. Μία διακυβερνητική Συνθήκη θα καταστήσει αυτή τη συμφωνία δεσμευτική», είπε.

Ο κ. Ρομπάι εκτίμησε ότι η Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Συμβόλαιο μπορεί να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου ή ακόμα και νωρίτερα.

Όπως πρόσθεσε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και στόχος είναι να ενσωματωθούν αυτές οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων είναι ευκολότερο να επιτευχθεί ταχύτερα (σ.σ. σε σχέση με την αλλαγή της Συνθήκης), είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Η συμφωνία των Ευρωπαίων έχει επιτευχθεί σε τρία σημεία: την αυστηρότερη δημοσιονομική ενοποίηση, τα 150 - 200 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ και την επίσπευση λειτουργίας του νέου, μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) από τα μέσα του 2012.

Η απόφαση απομονώνει πολιτικά τη Βρετανία ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς είναι η μόνη χώρα εκτός ευρώ από τις 10 που είναι μέλη της ΕΕ, η οποία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ.Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του θα μείνει στην ΕΕ όσο αυτό λειτουργεί προς το συμφέρον της.

«Η παραμονή (στην ΕΕ) είναι προς το συμφέρον μας και πάντα έλεγα ότι εφόσον ισχύει αυτό, θα στηρίζω την παραμονή μας», είπε.

Ο κ. Κάμερον επισήμανε ότι πολλές φορές έλαβε δεσμεύσεις από την Ολλανδία ότι η Βρετανία δεν θα βρεθεί εκτός των όποιων συζητήσεων για την ενιαία αγορά της Ευρώπης.

«Η επιρροή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρηθεί», εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου